fredag, oktober 11, 2019

Nye rorlejer monteret - virker perfekt

Så blev det tid til at skifte rorlejerne.
Tror ikke de har været skiftet siden båden blev søsat i 1987.

Heldigvis kan man ved Masnedø Marinecenter, www.masnedoe.dk/
stadig få "Nylonit lejer" der passer perfekt til Larsen 28.

De gamle lejer bankede jeg ud med en lang træpind på 1 meter og en hammer.
Man stikker træpinden ind i rorhullet oppe fra agterdækket og kan så stille træpinden på kanten af det underste leje og slå med hammeren på pinden. Derefter gør man det samme blot nede fra og op igennem rorhullet for at støde det øverste leje ud i agterdækket.
Det tager ca. 10 minutter. 

Inde i båden er der faststøbt et rustfrit stål rør som lejerne er monteret i. stålrørets kant kan lige anes på nogle af de fotos fra agterdækket, hvor der ses en lille smal stålkant. 

Lejerne blev monteret i Tec-7, www.tec7.dk/
direkte i de gamle huller.

Og så tilbage med roret på plads. Vi monterede roret ved at vognmanden løftede båden og tog en kop kaffe - det er den tid det tager at skubbe roret op på plads igen og få monteret rorhovedet på agterdækket.

Det kan godt være lidt tungt for ryg og arme at skubbe roret op igennem lejerne så jeg foreslår at man laver en vippearm af en træklods og et bræt så kan man med foden stå og træde roret op imens man styrer rorstammen igennem rorlejerne.

Masnedø Marineservice har de rigtige Nylonitlejer der passer i Larsen 28


 Har monteret en 3mm høj nylonring på dækket for at få løftet roret et par millimeter fri af dækket.

Når roret alligevel er taget af så kan man jo lige så godt lave en skarp overkant i epoxy ;0)
Giver lige det der lille ekstra til kapsejlads......
Her på billedetkan man lige ane stålrøret der er indstøbt i skrovget og som går fra dæk til underkant af skæget under vandlinjen. 


1 kommentar:

 1. Dear Jesper,
  thank you for the detailed report on changing the rudder bearings. I too sail a Larsen 28 (#21 "dragonfly") and want to get new bearings. The rudder is already removed. The top bearing look really bad.
  Could you tell me the exact part number that you ordered from Masnedø? Did they fit well with little play? Where did you get the nylon ring from?
  Kind Regards,
  Daniel.

  SvarSlet